زبان‌شناسی همگانی

زبان‌شناسی همگانی

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

به دلیل مشکلاتی که در بلاگفا پیش آمد، تصمیم گرفتم همه چیز را به خدمات وبلاگ بیان بیاورم به این امید که دیگر اطلاعات وبلاگ که شامل ده‌ها مطلب و صدها نظر از سوی خوانندگان است یک شبه از بین نرود. امکانات زیاد و جالب توجه این سایت باعث شد به این سرویس بیایم و از این پس این‌جا مطالب‌ام را تقدیم شما خوانندگان گرامی نمایم. امید است که همواره بتوانم کمک کوچکی به دانشجویان و علاقه‌مندان به زبان‌شناسی داشته باشم.

پیوندها

۸ مطلب در مهر ۱۳۹۴ ثبت شده است

داشتم مقاله‌ها و کتاب‌های حوزه زبان‌شناسی شناختی رو جستجو می‌کردم که به طور اتفاقی به کتاب ترجمه شده‌ای از یکی از زبان‌شناسان مطرح شناختی برخوردم. نمی‌دونم تا به حال تا چه اندازه درباره این کتاب اطلاع‌رسانی شده اما با توجه به این‌که این اثر نسبتا جدید هست، مناسب دیدم در این مطلب اون رو معرفی کنم.

این کتاب با عنوان مقدمه‌ای کاربردی بر استعاره هست که زُلتن کوِچش اون رو نوشته و خانم دکتر شیرین پورابراهیم اون رو ترجمه کردند. این ترجمه رو انتشارات «سمت» به چاپ رسونده و با قیمت 13500 به فروش می‌رسه. چکیده کتاب رو به نقل از سایت انتشارات سمت در این‌جا خواهید خوند. همچنین مقدمه کتاب هم به صورت فایل پی دی اف قابل دریافت هست.

 

 دریافت مقدمه کتاب مقدمه‌ای کاربردی بر استعاره

 

 مقدمه‌ای کاربردی بر استعاره

 

زُلتن کُوِچش از پژوهشگران و نویسندگان نام آشنایِ حوزه استعاره مفهومی یا شناختی است که آثار پژوهشیِ وی اعم از مقاله و کتاب، راهگشای بسیاری از پژوهشگرانِ این حوزه معنی‌شناسی شناختی است. وی در کتاب حاضر، که یکی از پرارزش‌ترین کتابهای حوزه استعاره مفهومی است، با زبانی سلیس و روان، و نثر علمی و به دور از تکلف و پیچیدگیهای مرسوم و معمول، به معرفی استعاره مفهومی، مجاز مفهومی، فضاهای ذهنی، تصویرهای استعار‌ی و مفاهیم بنیادین این موضوع علمی مهم می‌پردازد. همچنین کاربردهای این نظریه در موضوعات دیگر زبان‌شناسی مثل تحلیل کلام، و تحلیل اصطلاحات نیز از نظر دور نمانده است. در این کتاب جامع که از نوزده عنوان منسجم تشکیل یافته است و موضوعات از ساده به پیچیده مرتب شده‌اند، تمرینهای متنوعی به فراخور بحث طراحی شده است که هر کدام می‌توانند موضوع تحقیقی در مورد استعاره‌های زبان فارسی قرار گیرند. از مزایای دیگر کتاب پاسخ و تحلیل پرسشهای مطرح‌شده در انتهای هر فصل است.

۴ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۲۸ مهر ۹۴ ، ۲۰:۰۸
سید محمد مهدی مقدس

همون‌طور که به احتمال خیلی زیاد در جریان هستید، همایش ملی زبان‌شناسی پیکره‌ای روز 30 مهر برگزار خواهش شد. نام سخنرانان و افرادی که مقاله ارائه دادند رو در پوستر زیر می‌بینید. امیدوارم در این همایش شرکت کنید و استفاده ببرید.

 

۲ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۵ مهر ۹۴ ، ۱۶:۴۴
سید محمد مهدی مقدس

قدیم‌ترها که سر کلاس‌های درسی می‌رفتم، استادی می‌گفت که چیزی از فلسفه هایدگر متوجه نشده. هایدیگر از فیلسوفان بحث‌برانگیز آلمانی هست که رابطه او با حزب نازی و آشنایی‌اش با هانا آرنت حاشیه‌‌هایی در زندگی او به وجود آورد. اما فلسفه او هم به راحتی قابل درک نیست و تفسیرهای مختلفی از نظرات او وجود داره. اوضاع وقتی پیچیده‌تر می‌شه که چنین فیلسوفی درباره افکار یک فیلسوف بزرگ دیگه به نام هگل کتابی نوشته باشه. خود هگل هم به نوعی بنیانگذار فلسفه معاصر غرب هست و از افکار او هم تفاسیر متفاوتی وجود داره. حالا به این اضافه کنید که کتاب اصلی به زبان آلمانی نوشته شده و این کتاب که این‌جا معرفی می‌کنم، از آلمانی به انگلیسی ترجمه شده! باید دید که ما مخاطبان ایرانی چه قدر از این کتاب می‌تونیم بهره ببریم.

 

Martin Heidegger: Hegel

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۳ مهر ۹۴ ، ۱۷:۰۳
سید محمد مهدی مقدس

خط فارسی از اون دسته خط‌هایی هست که به دلیل ویژگی‌های خاصی که داره گاه از یکدستی خارجی می‌شه در متن‌های مختلف، روش‌های متفاوتی از نوشتن خط رو می‌بینیم. مهم‌ترین اون‌ها سرهم‌نویسی واژه‌ها هست که واقعا مشخص نیست کدوم رو باید جدا و کدوم رو باید سرهم بنویسیم. با این حال، همون‌طور که می‌دونید فرهنگستان زبان فارسی مدت‌ها قبل دستوری رو از خط فارسی منتشر کرده و در سایت خودش قرار داده تا نویسندگان و به ویژه انتشاراتی‌ها بتونند از اون استفاده کنند. به علاوه برای نوشتن پایان‌نامه هم خیلی کاربردی می‌تونه باشه. من هم در این مطلب این دستور خط رو به علاوه دستور خط انتشارات سمت (که مثال‌های بسیاری از واژه‌های مختلف در اون موجود هست) در دسترس شما قرار می‌دم تا به سادگی بتونید ازش استفاده کنید.

 

دستور خط فارسی فرهنگستان زبان فارسی

 

دستور خط فارسی انتشارات سمت (براساس فرهنگستان)

 

۲ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۲۳ مهر ۹۴ ، ۱۶:۰۹
سید محمد مهدی مقدس

این روزها همه ما ساعت‌ها مشغول کار با گوشی‌های هوشمند خودمون هستیم و بیشتر از این‌که به سایت‌های مختلف سر بزنیم، در شبکه‌های اجتماعی مبتنی بر اسمارت‌فون سرگرم هستیم. از وقتی که تلگرام سرویس جدید خودش یعنی کانال رو راه‌اندازی کرده، به یک باره تعداد بسیار زیادی کانال در این شبکه اجتماعی ساخته شد! وارد هر سایتی که می‌شید می‌بینید که یک کانال تلگرام برای پیگیری اخبار سایت ایجاد شده. وارد هر کانال که می‌شی ده‌ها کانال جدید دیگه معرفی می‌شه و همین‌طور این چرخه ادامه پیدا می‌کنه. قبلا که فقط گروه بود مشکلاتی مثل چت کردن افراد و به هم زدن فضای گروه دردسرساز بود. به طوری که ده‌ها استیکر برای جلوگیری از چت چند نفره در یک گروه ساخته شد. از همه خنده‌دارتر ربات‌ها هستند که وقتی به یک گروه راه پیدا می‌کنند صدای همه در میاد و از مدیر گروه می‌خوان که هر چه زودتر اون رو حذف کنه!

اما در زمینه زبان‌شناسی هم تعدادی گروه و کانال هم ساخته شده که جایی برای بحث‌های علمی و گاهی غیرعلمی شده. من از مدت‌ها قبل به فکر ساختن چنین گروه‌هایی بودم اما به دلایلی از این کار صرف نظر کرده بودم. یکی از دلایل اون بحث‌های غیرضروری‌ای هست که گاه در گروه‌ها شکل می‌گیره و جمع کردن اون بسیار دشواره. اما زمانی که سرویس کانال تلگرام اومد، به دلیل قابلیت خوبی که داره من هم وسوسه شدم تا محفلی برای مطالب علمی بسازم. اما فکر می‌کنم بهتره به جای بلندپروازی به روزرسانی‌های وبلاگ رو از این طریق به اطلاع برسونم. بعید می‌دونم وقت کافی برای قرار دادن مطالب علمی کافی داشته باشم که اگر داشتم همین وبلاگ رو زود به روز می‌کردم!

بنابر این کانال تلگرامی این وبلاگ رو در این‌جا معرفی می‌کنم و فعلا به طور آزمایشی تنها به روزرسانی‌های دیرهنگام (!) وبلاگ رو از این راه اطلاع می‌دم. اگر موفقیت‌آمیز بود، شاید مطالب علمی مربوط به زبان‌شناسی هم به اشتراک گذاشتم.

 

telegram.me/linguist_blog_ir

 

 

۱۴ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۲۰ مهر ۹۴ ، ۲۰:۵۸
سید محمد مهدی مقدس

امروز به مطلبی جالب برخوردم درباره صد فردی که از حوزه یک رشته فراتر رفتند و وارد مباحث بینارشته‌ای شدند. این مطلب در سایت معروف timeshighereducation اومده. لینک این مطلب رو برای شما هم قرار می‌دم تا بتونید بهره ببرید.

 

صد فردی که از مرز یک رشته گذشته‌اند

 

۱۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ مهر ۹۴ ، ۱۷:۴۹
سید محمد مهدی مقدس

همون‌طور که می‌دونید از نیمه دوم شهریور ماه به مدت دو هفته به دلیل مسائل کاری در ژنو بودم. هر چند که خیلی سخت به من گذشت اما سعی می‌کردم از لحظاتی که در کوچه خیابون‌های این شهر قدم می‌زدم، لحظاتی رو ثبت کنم که همیشه ماندگار بشه. بار قبل که در اسفند رفته بودم عکسی به اشتراک نگذاشتم اما این بار چند عکس که در بر گیرنده جنبه‌های مختلفی از این سفر هستند رو به نمایش می‌گذارم.

 

 

۴ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۸ مهر ۹۴ ، ۲۲:۲۶
سید محمد مهدی مقدس

سرانجام پس از دو هفته مسافرت کاری فشرده و تحمل استرس فراوان، صبح امروز به کشور بازگشتم. با این وجود در این سفر سعی کردم که لحظه‌های خوبی هم برای خودم ایجاد کنم تا کمی از فشاری کاری کاسته بشه. در این مدت گاه وبلاگ رو چک می‌کردم و خوشحال بودم که همچنان این‌جا مخاطبان خاص خودش رو داره و همچنان مثل سوالاتی درباره آزمون ارشد و دکتری پرسیده می‌شه. متاسفانه در یک سال گذشته بسیار از درس دور شدم و گاه پاسخ‌هایی رو که قبلا می‌دونستم الان فراموش کردم!

فکر می‌کنم دیگه وقتش شده تا دوباره هر طور که شده مطالعات درسی خودم رو بیشتر پیگیری کنم و به علاقه اصلی خودم بازگردم. هر چند دشواره اما باید تلاش کنم. در این مدت احساس دلتنگی زیادی نسبت به درس داشتم. وقتی دوستانی رو می‌بینم که با آسودگی خیال، بیشتر وقت‌شون رو صرف درس کردند، به نوعی حسودیم می‌شه.

 

۵ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۳ مهر ۹۴ ، ۱۶:۲۸
سید محمد مهدی مقدس